Results 1 to 6 of 6

Thread: Error when trying to run model

  1. #1

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    3

    Error when trying to run model

    I created a new model in InfoWater based on an Innovyze manual that Innovyze specifically created for our company. Once I was done setting everything up, allocating demands, etc., I tried to run the model. However, I got the following error message on the Message Board: "Error: could not create input data". On the Run Manager window, none of the traffic lights are on, as if nothing happened, the model didn't run at all. The other errors that show up are very lengthy, but the main error says "Cannot open any more tables" over and over again. Please help!! I can't seem to get past this even though I've checked everything to make sure it's set up correctly. Thank you!
    Last edited by Divya; November 5, 2014 at 09:23 AM.

  2. #2
    Member

    Innovyze Employee



    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    72
    Does the network have connectivity issues? If so, we will see the error of "Could not create input data".

  3. #3

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    3
    No, no network problems. Anything else that could give this error? I searched for it in the InfoWater Help, but this error is not mentioned anywhere.

  4. #4
    Member

    Innovyze Employee



    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    72
    Could you please zip up the model and send it over to support@innovyze.com? We will take a look once we get the model.

  5. #5

    Join Date
    Nov 2014
    Posts
    3
    I'll send it in a little bit. Thanks!

  6. #6
    Forum Moderator

    Innovyze Employee



    Innovyze Employee



    Join Date
    May 2015
    Posts
    417
    Divya,
    Thank you for posting about this issue on the forum. While it appears your particular issue was addressed when you sent your model to the Innovyze Support team back in November, I thought I would be a good idea to post in the forum some of the potential solutions that have been used to resolve the issue you were seeing for the benefit of others who may see the same issue at some point.
    .
    The Innvoyze software uses the EPANET engine to perform the hydraulic analysis required in the software. The Innovyze software, whenever the “Run” command is selected, has to create a file from the model data to be used by EPANET to perform the hydraulic analysis. One of the first steps in that process is to run a series of checks to make sure that key data is not missing, as well as specific checks meant to ensure that the InfoWater model data can be properly converted to a format that EPANET can use to perform the analysis. If an issue arises during the checks that would be a concern the model will usually issue the “Error: could not create input data” message noted in your original post.
    .
    Below are solutions that can be used to resolve this issue based on the three most commonly observed factors that cause this error message:
    .
    Cause #1: Pipe direction for pipes connected to pumps and valves:

    One of the checks completed by the InfoWater software before it creates the EPANET input file is to check the pipe direction of pipes connected to pumps and valves. This check is completed because in EPANET pumps and valves are “links” and have direction based on the way they are drawn, but InfoWater models them as points which do not have a direction. In order to correctly model the pumps and valves in the EPANET input file, InfoWater has built in requirements to verify the direction of the pump or valve based on the direction of the pipes connecting to the valve or pump in the model. If the pipe direction for the pipes connected to the pump or valve are not defined correctly in InfoWater, the software will not know how to draw the pump or valve in the EPANET input file and will give an error message that it can’t create the (EPANET) input file. Note: the requirement for pipe direction in InfoWater for pipes connected to a pump or valve is that the suction pipe (on the upstream side) has to end at the pump or valve and the discharge pipe (on the downstream side). See the image below for a more detailed example of the required pipe direction for pipes connected to pumps and valves: (click to get a larger image)
    Infowater Pump or Valve required pipe direction.jpg
    .
    Pipe direction for pipes connected to pumps and valves are the most common reason for the “ERROR: could not create input data” message. One thing to note is that the program will tell you if the error is due to the pipes associated with pump and valves by adding the following messages to the message board just before the error message: “WARNING: Missing incoming pipe definitions from pumps/valves:” or “WARNING: Missing upstream/downstream connection data for Pump/Valve. “If these errors are identified, the pipe or pipes that are the problem need to be resolved. One way to find and fix these errors is to complete the following steps to help identify which pipe connected to a pump or valve is having a problem:

    1. Clear the Domain
    2. Add all pumps and valves to the domain using the Network – All Pumps and All Valves feature in the Domain Manager
    3. Select the Special Query “Links Connected” and add to the domain. This will add all pipes connected to the pumps and valves to the domain.
    4. Open the DB Table for pipe geometry. It is found in the InfoWater-> Edit-> DB Editor to open the DB editor. Once there select the Element Geometry Data -> Pipe Geometry & Connectivity table and open with the Data Scope set as the domain.
    5. In this table sort the “From” column with the Sort Ascending command. If two of the same numbers appear in separate rows, one of the pipes is drawn incorrectly and needs to be fixed. Write down the pipe numbers and investigate once all numbers are checked.
      1. Similarly, to the same sort with the “TO” column and check for any two rows with the same node number. If found these pipes will also have to be checked.
      2. Since this can be daunting with a large number of pumps, one can also copy the table to Excel and use a logical test to see if column “From” value in row “X” equals the From value in row X+1. (Eg Type in the formula B1=B2 (if From is in column B)) If the value is TRUE that is a pipe to check.

    6. Once all the checks are made, exit the DB Editor and investigate each pipe in question. For any given pump or valve once either the suction or discharge pipe is identified to check don’t forget to check the other pipe on the other side of the pump or valve as well.
    7. Feel free to rerun the checks if desired, or simply test by trying to complete a model run. If the error message remains, recheck, if it passes problem is solved.

    .
    Cause #2: Database needs to be re-indexed:
    To reindex the database complete the following steps:
    1-Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Update Map from DB -> Force Full Network to redraw the network.
    2-Go to the InfoWater dropdown menu, View -> Reset Display.
    3-Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Database -> Reindex.

    .
    Cause #3: Database needs to rebuilt
    Periodically this error can also be caused by an issue with the database that may have gotten either corrupted or that needs to have elements cleaned out that have been deleted. If this occurs the database should be rebuilt using the following procedure:
    This procedure will rebuild the IWDB folder. For the instructions below, Model1 is the original model and Model2 is the rebuilt model.

    1. Open the original model mxd file. Do not initialize the mxd file.
    2. Save the original model mxd file to a new name (Model2).
    3. Remove element layers Junction, Tank, Reservoir, Pump, Valve and Pipe.
    4. Press the red arrow to initialize Model2 and in the Create New InfoWater Project dialog box, select Same as active map.
    5. In the Create New InfoWater Project dialog box, we would recommend in the Project GeoDatabase Type: File GeoDatabase.
    6. Press the OK button.
    7. Save Model2 and close ArcMap.
    8. Copy everything except the Map folder from Model1.IWDB folder into Model2.IWDB folder. (Important: do not copy the Map folder.)
    9. Open Model2.mxd and initialize the model.
    10. Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Update Map from DB -> Force Full Network to redraw the network.
    11. Go to the InfoWater dropdown menu, View -> Reset Display.
    12. Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Database -> Reindex.
    13. Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Database -> Pack.
    14. Go to the InfoWater dropdown menu, Utilities -> Database -> Clean.
    15. Save the model.


    Lastly, if you still have issues or are having difficulty resolving this error, please feel free to contact Innovyze Support at support@innovyze.com for further assistance.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •