PDA

View Full Version : Wastewater Event



User20
October 28, 2013, 10:34 PM
Hi,

I want to have hydrograph for the inflow into a wet well as a pump station.( a diurnal pattern)
I have created a sub catchment in the Sub Catchment Grid:
For the population I have 12000
Connectivity 100%
Waste water Profile: 1
Land use: 1

I have created a Waste Water Group:
In the common page:
Per Capita Flow: 120 l/day
Description: 1Flw
In the Profile page :
Description; 1 Flow
Calibration/Design Profile:
Calibration Weekly

Flow/pollution variables
Flow

And I have a diurnal pattern for the wastewater in the Grid

I do not know why the pattern is not applied (multiplied) into the population production flow rate and I just have a constant amount of inflow in the wet well.

Can anyone help me with this

Robert Dickinson
October 29, 2013, 01:50 AM
Hello User20,
Is the diurnal pattern you have entered a weekday, weekend, design or other pattern? and are you assigning the right profile to the your waste flow?

You may also notice a design pattern in the waste water file, but this pattern is only used when your simulation begins at 00:00:00 00/00/0000. It’s a special design run. All other simulations use the calibration patterns.

I would try using a real date and time for your simulation to see if that improves the diurnal curve.

Regards,
Bob Dickinson

Iain Scott
October 29, 2013, 02:06 AM
In your simulation set up, have you applied a "real" start date and time, or are you using "00/00/0000 00:00"? As far as I can tell, IW will apply the WWG Design profile (which I guess will still be flat in your setup?) instead of the Weekday or Weekend profile.
An alternative approach would be to use an inflow file, which allows you to explicitly define what flow you want to apply for each time period.

User20
October 29, 2013, 09:25 PM
Hello Robert and Iain,

In the waste Water Group,
On the Common Page:
I have added the “1 Flow” for the Description (profile) field.
Then I have entered a number for the “Per Capita Flow”
I have not changed anything else on this page.

On the Profile Page:
I have selected the “ 1 Flow” for the Description field.
For the Calibration/ Design Profile I have selected the Calibration Weekday. However under the Configure Field I have ticked all the days for the “1 Flow” profile.
And then I have entered an hourly diurnal pattern.
On the Profile Page
On the Sub catchment page
I have entered a number for the population column
And chosen 1 for the Wastewater Profile which represents the “1 Flow”

In the design simulation page
I have a certain date and time

But still there no change in the fixed inflow into the wet well. I think there is something somewhere which needs to be ticked off or I need to change something. I just do not know
Thank you very much for your help, I really appreciate it.